Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 332
Dodano: 26.01.2010
Odsłon: 28712
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Polędwicę umyć i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do oliwy.
Tak przygotowaną oliwą natrzeć dokładnie mięso, przykryć naczynie i wstawić na 30 min. do lodówki. Uwaga: ja nie solę, bo sos jest słony!
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. mieso położyć do brytfanki i piec 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 20 min.
5 minut przed końcem pieczenia położyć na mięso plastry sera i posypać orzechami. Piec około 5 min. a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso na ok. 15 min.. Ser wraz z oliwą oraz orzechami stworzy delikatny i smaczny sos, którym polać mięso przed podaniem na stół. Podawać z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub sałatą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 30 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

sms1962 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
mam problem bo nie zawsze mieso wychodzi takie jakbym chcial to znaczy albo jest za dlugo pieczone albo .... wlasciwie za krotko nigdy :-) Oczywiscie wynika to z faktu, ze w piecyku gazowym trudno jest nagle zmniejszyc temperature. No to eksperymentuje z czasem :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Skoro smakowało Annuar, która nie przepada za orzechami i serem pleśniowym, to trzeba sobie wyobrazić, jak smakowało mi, skoro te składniki ubóstwiam ;) Polędwiczki są PRZEPYSZNE i mało czasochłonne. Polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

angel58 01 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
niesamowicie kuszące i efektowne:)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 01 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałam w weekend ten przepis i jest bardzo smakowity. Nie przepadam ani za orzechami włoskimi, ani za serem pleśniowym w wydaniu "solo", ale mieszanka upieczonego mięsa, orzechów i sera w oliwie czosnkowej okazała się bardzo smaczna. Jest to więc danie nie tylko dla amatorów serów pleśniowych!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Anna76 31 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Przepis super! Uwaga z solą - polędwicy podczas przyrządzania się nie soli ponieważ stwardnieje!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 31 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Polędwica powinna być lekko różowa wewnątrz. Ta widocznie była zbyt długo pieczona.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 28 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Ojej, jakie szybkie, a efektowne danie :) Super0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki :) to prostsze niż myślałam, na pewno wypróbuję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

sms1962 27 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Sorki, ale jakiś błąd w systemie sprawił, że przepis sie urwał. Dopiero teraz zauważyłem i uzupełniłem.0 Kto głosował? | Odpowiedz