Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekąska z awokado"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1032
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104857
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1032
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104857
Składniki
Buraki (dwa mniejsze lub jeden większy) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub posiekaj w kosteczkę.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzyku i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniał.
Cztery kromki ciemnego pieczywa (kwadratowe) posmaruj serkiem kanapkowym o smaku naturalnym lub śmietankowym. Na warstwie serka rozłóż rozdrobnione buraki. Oprósz je solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny.
Opłucz i osusz garść liści rukoli. Na buraczkach rozłóż plasterki awokado oraz rukolę. Posyp dowolnymi kiełkami. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami pieczywa.
Przekrój po przekątnej, tworząc trójkąty. Każdy zepnij wykałaczką. Dekoruj kiełkami.
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety