Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekąska z awokado"
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 612
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30504
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 612
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30504
Składniki
Buraki (dwa mniejsze lub jeden większy) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub posiekaj w kosteczkę.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzyku i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniał.
Cztery kromki ciemnego pieczywa (kwadratowe) posmaruj serkiem kanapkowym o smaku naturalnym lub śmietankowym. Na warstwie serka rozłóż rozdrobnione buraki. Oprósz je solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny.
Opłucz i osusz garść liści rukoli. Na buraczkach rozłóż plasterki awokado oraz rukolę. Posyp dowolnymi kiełkami. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami pieczywa.
Przekrój po przekątnej, tworząc trójkąty. Każdy zepnij wykałaczką. Dekoruj kiełkami.
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety