Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekąska z awokado"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4693
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418429
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4693
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418429
Składniki
Buraki (dwa mniejsze lub jeden większy) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub posiekaj w kosteczkę.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzyku i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniał.
Cztery kromki ciemnego pieczywa (kwadratowe) posmaruj serkiem kanapkowym o smaku naturalnym lub śmietankowym. Na warstwie serka rozłóż rozdrobnione buraki. Oprósz je solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny.
Opłucz i osusz garść liści rukoli. Na buraczkach rozłóż plasterki awokado oraz rukolę. Posyp dowolnymi kiełkami. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami pieczywa.
Przekrój po przekątnej, tworząc trójkąty. Każdy zepnij wykałaczką. Dekoruj kiełkami.
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety