Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekąska z awokado"
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5423
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 82
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5423
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 82
Składniki
Buraki (dwa mniejsze lub jeden większy) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub posiekaj w kosteczkę.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Miąższ wydrąż, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzyku i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniał.
Cztery kromki ciemnego pieczywa (kwadratowe) posmaruj serkiem kanapkowym o smaku naturalnym lub śmietankowym. Na warstwie serka rozłóż rozdrobnione buraki. Oprósz je solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny.
Opłucz i osusz garść liści rukoli. Na buraczkach rozłóż plasterki awokado oraz rukolę. Posyp dowolnymi kiełkami. Przykryj kanapki pozostałymi kromkami pieczywa.
Przekrój po przekątnej, tworząc trójkąty. Każdy zepnij wykałaczką. Dekoruj kiełkami.
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety