Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Pstrąg w migdałach"

Składniki

  • 4 sprawione pstrągi
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 7-8 łyżek klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pstrąg w migdałach

Przygotowanie

  1. Pstrągi umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wbij jajka, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, do trzeciego płatki migdałowe. Rybę obtocz w mące, następnie w jajkach, a na końcu w płatkach migdałowych (mocno je dociskając).

  3. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie bardzo gorące, włóż ryby. Usmaż z obu stron na złoty kolor (po ok. 7 min z każdej strony). Podawaj z ziemniakami z wody, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką. Rada: Do ryby możesz podać sos cytrynowy. Do rondelka włóż 2 łyżki masła, roztop. Wsyp 2 łyżki mąki pszennej. Energicznie mieszając trzepaczką, smaż ok. 2 min.

  4. Następnie wlej 1 szklankę bulionu rybnego lub warzywnego oraz 1 szklanki śmietanki kremówki 30 proc., podgrzej. Do miseczki włóż 1 żółtko i wlej 1 łyżkę ciepłego płynu z rondelka, wymieszaj. Przelej do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, dopraw cukrem, solą oraz pieprzem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 870 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń