Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1102
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1102
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki. Wlej 500 ml zimnej wody, dobrze mieszaj. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dosyp 60 dag mąki oraz sól. wymieszaj łyżką.
Potem rękoma zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, powoli dosypu jąc pozostałą mąkę i dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, miseczkę przykryj folią.
Zabezpieczy to ciasto przed wysychaniem podczas długiego wyrastania. Miseczkę wstaw do lodówki na noc (czyli na około 8 godz.).
Ok. 30 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Ponownie zagnieć i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż znowu wyrośnie. Wtedy przełóż je na stolnicę lekko oprószoną mąką.
Podziel na 2 porcje. Z każdej uformuj bagietkę. Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi bagietki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 40 minut.
Ciasto nadaje się także na spody do pizzy.
ok. 1 godz.
Wyrastanie ok. 8 godz.
kromka ok. 80 kcal
Ok. 10 gr za kromkęŹródło: Tina