Do góry

Dania główne Przepis na:

Pszenna bagietka

Pszenna bagietka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Pszenna bagietka"

Składniki

  • 70 dag mąki pszennej typ 750
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 4–5 gałązek tymianku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • mąka do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pszenna bagietka

Przygotowanie

  1. Drożdże wkrusz do miseczki. Wlej 500 ml zimnej wody, dobrze mieszaj. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dosyp 60 dag mąki oraz sól. wymieszaj łyżką.

  2. Potem rękoma zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, powoli dosypu jąc pozostałą mąkę i dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, miseczkę przykryj folią.

  3. Zabezpieczy to ciasto przed wysychaniem podczas długiego wyrastania. Miseczkę wstaw do lodówki na noc (czyli na około 8 godz.).

  4. Ok. 30 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Ponownie zagnieć i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż znowu wyrośnie. Wtedy przełóż je na stolnicę lekko oprószoną mąką.

  5. Podziel na 2 porcje. Z każdej uformuj bagietkę. Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi bagietki.

  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 40 minut.

  7. Ciasto nadaje się także na spody do pizzy.

  8. ok. 1 godz.

  9. Wyrastanie ok. 8 godz.

  10. kromka ok. 80 kcal

  11. Ok. 10 gr za kromkę

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń