Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety w sosie winno-pomidorowym"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 154
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 154
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Składniki
1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Przesmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, 2-3 łyżki zimnej wody i szczyptę majeranku. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Dłońmi zmoczonymi zimną wodą formujemy średniej wielkości pulpety. Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.
Bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wrzucamy pulpety. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy. Bulion zachowujemy.
Drugą cebulę i resztę czosnku siekamy i przesmażamy na reszcie oleju. Wlewamy wino i smażymy tak, bo odparować połowę płynu. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotowanych pulpetów i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut, po czym miksujemy blenderem na sos.
Wrzucamy pulpety i gotujemy całość jeszcze 5-10 minut. Podajemy z kluskami jaglanymi, ziemniakami, makaronem, surówkami itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia