Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie winno-pomidorowym

Pulpety w sosie winno-pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10044

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Pulpety w sosie winno-pomidorowym"

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, szynki lub chudej karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • szczypta suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 100–150 ml czerwonego wina
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie winno-pomidorowym

Przygotowanie

  1. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Przesmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy.

  2. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, 2-3 łyżki zimnej wody i szczyptę majeranku. Wyrabiamy na jednolitą masę.

  3. Dłońmi zmoczonymi zimną wodą formujemy średniej wielkości pulpety. Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.

  4. Bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wrzucamy pulpety. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy. Bulion zachowujemy.

  5. Drugą cebulę i resztę czosnku siekamy i przesmażamy na reszcie oleju. Wlewamy wino i smażymy tak, bo odparować połowę płynu. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotowanych pulpetów i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut, po czym miksujemy blenderem na sos.

  6. Wrzucamy pulpety i gotujemy całość jeszcze 5-10 minut. Podajemy z kluskami jaglanymi, ziemniakami, makaronem, surówkami itp.

  7. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 3,80 zł

  8. Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 19 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń