Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety z cytryną i melisą"
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1022
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2836
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38748
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1022
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2836
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38748
Składniki
40 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 3-4 porcje
Morele kroję w kostkę, rodzynki sparzam i odcedzam. Dodaję je oraz 2 łyżki liści melisy do mię- sa, doprawiam solą, pieprzem, imbirem. Wyrabiam na gładką masę. Formuję w wilgotnych dłoniach małe pulpety.
Zagotowuję 600 ml wody, przyprawiam solą, pieprzem, dodaję łyżkę melisy i skórkę z cytryny (bez białych części), wkładam pulpety i gotuję ok. 10 min.
Pulpety wyjmuję. Wywar przecedzam, zagęszczam mąką z zimną wodą, dodaję sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru, zagotowuję. Żółtka mieszam z małą ilością sosu i wlewam przez sito do gar nka. Doprawiam, wkładam pulpety, wlewam śmietanę, podgrzewam ok. 3 min.
Pulpety lubię z ryżem na sypko. Jadwiga Smolińska z KoronowaŹródło: Kobieta i życie