Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety z cytryną i melisą"
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 161
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 110
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 49
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1092
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 161
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 110
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 49
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1092
Składniki
40 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 3-4 porcje
Morele kroję w kostkę, rodzynki sparzam i odcedzam. Dodaję je oraz 2 łyżki liści melisy do mię- sa, doprawiam solą, pieprzem, imbirem. Wyrabiam na gładką masę. Formuję w wilgotnych dłoniach małe pulpety.
Zagotowuję 600 ml wody, przyprawiam solą, pieprzem, dodaję łyżkę melisy i skórkę z cytryny (bez białych części), wkładam pulpety i gotuję ok. 10 min.
Pulpety wyjmuję. Wywar przecedzam, zagęszczam mąką z zimną wodą, dodaję sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru, zagotowuję. Żółtka mieszam z małą ilością sosu i wlewam przez sito do gar nka. Doprawiam, wkładam pulpety, wlewam śmietanę, podgrzewam ok. 3 min.
Pulpety lubię z ryżem na sypko. Jadwiga Smolińska z KoronowaŹródło: Kobieta i życie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki z cukinii bez mąki
Dania główne
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Dania główne
Kurczak worcester
Dania główne
Kociołek myśliwski
Placki z cukinii bez mąki
Placki z cukinii bez mąki są idealną propozycją na obiad dla tych, którzy nie...
Odsłon: 98
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Piersi z kurczaka, można przyrządzić w bardzo krótkim czasie na wiele sposobó...
Odsłon: 79