Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety z pieczarkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 450 kcal, cena 4,20 zł.
Mięso przełóż do miski. Natkę umyj, oderwij listki, posiekaj. Połowę odłóż, resztę dodaj do mięsa. Cebule obierz. Jedną drobno poszatkuj i również dodaj do mięsa, pozostałe pokrój w cienkie piórka.
Do mięsa wbij jajko. Dodaj 1-2 łyżki bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyrób masę, uformuj pulpety. Obsmaż je na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do garnka.
Na tej samej patelni przesmaż piórka cebuli, dodaj do mięsa. Pieczarki oczyść starannie, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię. Do pozostałego tłuszczu dodaj 2 łyżki masła. Gdy pieczarki się zrumienią, przełóż je do mięsa.
Pulpety z pieczarkami podlej winem, chwilę duś na małym ogniu, dodaj bulion. Duś jeszcze 15 minut. Dodaj kremówkę oraz resztę natki. Dopraw solą i pieprzem. Dekoruj żurawiną.
Te same , których użyłaś do przygotowania dania, posłużą ci do zrobienia zupy. Przesmaż na maśle pieczarki z cebulą, zalej bulionem. Do gotującej się zupy wrzuć pulpety. Całość zabiel śmietaną.Źródło: Świat kobiety