Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków

Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 303

Przepis wart wypróbowania: "Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków"

Składniki

  • Wystarczą kąski kurczaka albo karkówki
  • makaron czy ziemniaki
  • trochę wonnych ziół i ... coś co połączy składniki w smakowite danie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Sos to swoista kropka nad „i” każdej potrawy. Ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w przypadku zapiekanych mięs. Czasem tylko podkreśla delikatnie smak dania, by innym razem nadać mu zupełnie nowy charakter.

  2. Wśród naszych propozycji znajdziesz takie, które same w sobie są kulinarnymi majsterszykami – cieszą nie tylko podniebienie, ale też wyglądają bardzo apetycznie.

  3. Aksamitny beszamel

  4. Przepis podstawowy. Na patelni stop 3 łyżki masła, oprósz 3 łyżkami mąki pszennej. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka oraz 1 szklanką bulionu warzywnego albo drobiowego. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje.

  5. Pod koniec dodaj 10 dag startego parmezanu. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej zapiekanki.

  6. Dodatki: smak sosu odmienią np. musztarda, roztarty czosnek, pasta curry albo starty chrzan.

  7. Pomidorowy na ostro

  8. Przepis podstawowy. Sparz 8–10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili.

  9. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki.

  10. Wersja łagodna: zamiast papryczki chili dodaj suszoną bazylię albo przypraw sos słodką papryką w proszku.

  11. Błyskawiczny serowy

  12. Do miseczki wbij 3 jajka, wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 20 dag startego żółtego sera. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalej w formie.

  13. Z orzechową nutą: połowę żółtego sera zastąp serem pleśniowym. Wkrusz go do śmietanki roztrzepanej z jajkami. Dodaj sporą garść drobniutko posiekanych orzechów włoskich albo laskowych. Przypraw szczyptą rozmarynu.

  14. Plus sos do pieczeni wołowej

  15. Sos cebulowy z ziołami. Obierz i posiekaj 4–5 cebul. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebule. Chwilę smaż mieszając, a kiedy cebula się zeszkli, podlej ją 100 ml białego wytrawnego wina oraz odrobiną bulionu.

  16. Gotuj, aż cebula zacznie się rozpadać. Sos zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem, estragonem i szczyptą suszonej szałwii.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń