Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne sosy do kurczaka, karkówki, makaronu i ziemniaków"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 18
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3448
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 104
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 18
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3448
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 104
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Sos to swoista kropka nad „i” każdej potrawy. Ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w przypadku zapiekanych mięs. Czasem tylko podkreśla delikatnie smak dania, by innym razem nadać mu zupełnie nowy charakter.
Wśród naszych propozycji znajdziesz takie, które same w sobie są kulinarnymi majsterszykami – cieszą nie tylko podniebienie, ale też wyglądają bardzo apetycznie.
Aksamitny beszamel
Przepis podstawowy. Na patelni stop 3 łyżki masła, oprósz 3 łyżkami mąki pszennej. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka oraz 1 szklanką bulionu warzywnego albo drobiowego. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec dodaj 10 dag startego parmezanu. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej zapiekanki.
Dodatki: smak sosu odmienią np. musztarda, roztarty czosnek, pasta curry albo starty chrzan.
Pomidorowy na ostro
Przepis podstawowy. Sparz 8–10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili.
Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki.
Wersja łagodna: zamiast papryczki chili dodaj suszoną bazylię albo przypraw sos słodką papryką w proszku.
Błyskawiczny serowy
Do miseczki wbij 3 jajka, wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 20 dag startego żółtego sera. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalej w formie.
Z orzechową nutą: połowę żółtego sera zastąp serem pleśniowym. Wkrusz go do śmietanki roztrzepanej z jajkami. Dodaj sporą garść drobniutko posiekanych orzechów włoskich albo laskowych. Przypraw szczyptą rozmarynu.
Plus sos do pieczeni wołowej
Sos cebulowy z ziołami. Obierz i posiekaj 4–5 cebul. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebule. Chwilę smaż mieszając, a kiedy cebula się zeszkli, podlej ją 100 ml białego wytrawnego wina oraz odrobiną bulionu.
Gotuj, aż cebula zacznie się rozpadać. Sos zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem, estragonem i szczyptą suszonej szałwii.Źródło: Naj