Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które robię co roku. Uwielbiam zapach i smak kwiatów czarnego bzu. Oprócz syropów, nalewek i ciast, racuchy z jego dodatkiem należą do moich ulubionych dan. Bardzo Wam je polecam, są idealne na kolacje czy podwieczorek.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA.
DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ JAJKO I POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO. DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ WYMIESZAŁY I W CIEŚCIE NIE BYŁO GRUDEK.
NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ. KAŻDY KWIAT BZU PODNIEŚĆ ZA GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY. KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM. RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI. SMACZNEGO!