Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2035

Dodano:

Odsłon: 6764

Danie, które robię co roku. Uwielbiam zapach i smak kwiatów czarnego bzu. Oprócz syropów, nalewek i ciast, racuchy z jego dodatkiem należą do moich ulubionych dan. Bardzo Wam je polecam, są idealne na kolacje czy podwieczorek.

Składniki

  • 8 -10 BALDACHÓW KWIATÓW CZARNEGO BZU
  • 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ
  • 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
  • 1/2 SZKLANKI MLEKA
  • 1 JAJKO
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW
  • OLEJ DO SMAŻENIA
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Przygotowanie

  1. KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA.

  2. DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ JAJKO I POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO. DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ WYMIESZAŁY I W CIEŚCIE NIE BYŁO GRUDEK.

  3. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ. KAŻDY KWIAT BZU PODNIEŚĆ ZA GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY.

    KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM.

    RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY.

    GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 21 lipca Bardzo ciekawy pomysł! Dziękujemy za inspirację :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 24 czerwca Wow, ale świetny przepis! Dzięki za inspirację :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 czerwca Cuda, cuda mozna z niego zrobic :) A ze bialy , a niby czarny, to juz inna sprawa ;P Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń