Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Racuszki z dyni ze śmietankowym sosem"
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 429
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1381
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 429
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1381
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.
Sos: pestki dyni podprażamy na patelni. Przekładamy na papierowy ręcznik, studzimy. Kiedy przestygną, grubo siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Natkę pietruszki drobno kroimy. Śmietanę łączymy z jogurtem, dodajemy sok i skórkę z cytryny, posiekane pestki dyni, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Racuchy: dynię i ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną pietruszkę, jaja, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zaprawiamy mąką ziemniaczaną. Placki smażymy na rozgrzanym oleju partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. W sumie powinno ich wyjść 12. Osuszamy je na papierowym ręczniku i podajemy z przygotowanym sosem z pestkami dyni.
Wartość odżywcza porcji 350 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 20 g.Źródło: Rewia