Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Racuszki z dyni ze śmietankowym sosem"
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21782
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 434
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8887
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21782
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 434
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.
Sos: pestki dyni podprażamy na patelni. Przekładamy na papierowy ręcznik, studzimy. Kiedy przestygną, grubo siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Natkę pietruszki drobno kroimy. Śmietanę łączymy z jogurtem, dodajemy sok i skórkę z cytryny, posiekane pestki dyni, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Racuchy: dynię i ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną pietruszkę, jaja, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zaprawiamy mąką ziemniaczaną. Placki smażymy na rozgrzanym oleju partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. W sumie powinno ich wyjść 12. Osuszamy je na papierowym ręczniku i podajemy z przygotowanym sosem z pestkami dyni.
Wartość odżywcza porcji 350 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 20 g.Źródło: Rewia