Włoska kuchnia, uwielbiana przez wszystkich, jest słynna dzięki prostocie i nieskomplikowanym przepisom. Ale zwłaszcza dzięki słynnym makaronie. Sosów do tych makaronów i innych dań są setki. Najpopularniejszym jest Ragu, który jest błędnie kojarzony z sosem na pomidarach, ale tak na prawde jest to sos mięsny z odrobiną pomidorów. To danie jest idealne dla mięsorzerców. Zazwyczaj składa się z min 3 rodzajów mięs np. królik, wołowina i jagnięcina, ale skład sosu zależy tylko od Twoich preferencji. Ważne, że mięso nie jest mielone, ale zachowane w dużym kawałku i poddane długiemu gotowaniu w takiej formie z warzywami i winem. Zazwyczaj zabiera to o 4 h, ale spokojnie jedyna praca, którą wynujesz jest wrzucenie składników do garnka i zostawienie ich na ogniu. W porównaniu z innymi sosami jest bardzo gęsty i nie ma zbyt wiele płynu. Możesz dodać różne składniki np. chili, paprykę, fasolkę, kmin rzymski, ale w moim znajdziecie nowe smaki jak anyż gwiazdkowy czy cynamon. Kuzyn – sos boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii, aż z XV wieku. Też jest sosem do makaronu i również mięsnym z niewielką ilością pomidorów. Tradycyjnie serwowany z makaronem tagliatelle lub innym szerokim makaronem, a nie spaghetti jak się u nas przyjęło, ponieważ sos trzyma się lepiej na większej powierzchni. Składniki to wołowina, warzywa soffritto, pancetta, przecier pomidorowy, bulion mięsny i śmietana lub masło. Boloński może być też zrobiony z innych rodzajów mięsa.
Ragu – włoski mięsny sos
Składniki
- o 300g trzech różnych rodzajów mięsa – wybierz najtansze kawalki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół butelki wytrawnego czerwonego wina
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- oliwa, sól, pieprz
Składniki
- o 300g trzech różnych rodzajów mięsa – wybierz najtansze kawalki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół butelki wytrawnego czerwonego wina
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- oliwa, sól, pieprz

Etapy przygotowania
1. Podsmaż mięso na brązowo, odłóż na bok. Na tej samej oliwie podduś drobno posiekane warzywa. Dodaj mięso, wino – poczekaj aż wyparuje alkohol i dodaj przyprawy i passatę.

2. Gotuj przez 3-4 godziny. Na koniec dodaj sól i pieprz jeśli potrzebne. Urzyj tłuczka do ziemniaków aby rozdrobnić kawałki mięsa.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 26
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 16

Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208946
Ostatnio komentowane przepisy
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 26
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 16

Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208946



Składniki
- o 300g trzech różnych rodzajów mięsa – wybierz najtansze kawalki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół butelki wytrawnego czerwonego wina
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- oliwa, sól, pieprz
1. Podsmaż mięso na brązowo, odłóż na bok. Na tej samej oliwie podduś drobno posiekane warzywa. Dodaj mięso, wino – poczekaj aż wyparuje alkohol i dodaj przyprawy i passatę.
2. Gotuj przez 3-4 godziny. Na koniec dodaj sól i pieprz jeśli potrzebne. Urzyj tłuczka do ziemniaków aby rozdrobnić kawałki mięsa.