Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoska kuchnia, uwielbiana przez wszystkich, jest słynna dzięki prostocie i nieskomplikowanym przepisom. Ale zwłaszcza dzięki słynnym makaronie. Sosów do tych makaronów i innych dań są setki. Najpopularniejszym jest Ragu, który jest błędnie kojarzony z sosem na pomidarach, ale tak na prawde jest to sos mięsny z odrobiną pomidorów. To danie jest idealne dla mięsorzerców. Zazwyczaj składa się z min 3 rodzajów mięs np. królik, wołowina i jagnięcina, ale skład sosu zależy tylko od Twoich preferencji. Ważne, że mięso nie jest mielone, ale zachowane w dużym kawałku i poddane długiemu gotowaniu w takiej formie z warzywami i winem. Zazwyczaj zabiera to o 4 h, ale spokojnie jedyna praca, którą wynujesz jest wrzucenie składników do garnka i zostawienie ich na ogniu. W porównaniu z innymi sosami jest bardzo gęsty i nie ma zbyt wiele płynu. Możesz dodać różne składniki np. chili, paprykę, fasolkę, kmin rzymski, ale w moim znajdziecie nowe smaki jak anyż gwiazdkowy czy cynamon. Kuzyn – sos boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii, aż z XV wieku. Też jest sosem do makaronu i również mięsnym z niewielką ilością pomidorów. Tradycyjnie serwowany z makaronem tagliatelle lub innym szerokim makaronem, a nie spaghetti jak się u nas przyjęło, ponieważ sos trzyma się lepiej na większej powierzchni. Składniki to wołowina, warzywa soffritto, pancetta, przecier pomidorowy, bulion mięsny i śmietana lub masło. Boloński może być też zrobiony z innych rodzajów mięsa.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
1. Podsmaż mięso na brązowo, odłóż na bok. Na tej samej oliwie podduś drobno posiekane warzywa. Dodaj mięso, wino – poczekaj aż wyparuje alkohol i dodaj przyprawy i passatę.
2. Gotuj przez 3-4 godziny. Na koniec dodaj sól i pieprz jeśli potrzebne. Urzyj tłuczka do ziemniaków aby rozdrobnić kawałki mięsa.