Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 532
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 910
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3833
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 532
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 910
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3833
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Składniki
Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści. Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam. Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem. Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.
Notatki: * taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna * farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy. * farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką * liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza