Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada gołąbkowa

Rolada gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3279

Dodano:

Odsłon: 1719

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
    Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
    Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
    Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.

  2. Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.

  3. Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.

  4. Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

  5. Notatki:
    * taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
    * farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy.
    * farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
    * liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 4 dni temu Super przepis! Fajnie pokazane, jak po kolei zawijać, dzięki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 lutego Kwintesencja gołąbków! A w kapuście włoskiej musi być wyjątkowo smaczna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 lutego Rewelacja,przepyszna rolada,pomysł pierwsza klasa:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 lutego super pomysł,do szybkiego zrobienia :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń