Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8615
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7167
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327786
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8615
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7167
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327786
Składniki
Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści. Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam. Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem. Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.
Notatki: * taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna * farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy. * farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką * liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza