Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada gołąbkowa

Rolada gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 4900

Dodano:

Odsłon: 16873

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.

Składniki

  • kapusta włoska ok. 1 kg
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 20 dkg ryżu
  • passata pomidorowa 500 ml
  • Cukier
  • Pieprz
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada gołąbkowa

Przygotowanie

  1. Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
    Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
    Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
    Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.

  2. Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.

  3. Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.

  4. Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

  5. Notatki:
    * taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
    * farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy.
    * farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
    * liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mark5 29 marca 2020 Wyglada bardzo smakowicie,a druga sprawa to fantastycznie to pokazalas na zdjeciach ,az milo jest sie zabrac do pracy majac taki material ,dziekuje i napewno bede sie staral zrobic podobnie.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 13 lutego 2020 Super przepis! Fajnie pokazane, jak po kolei zawijać, dzięki:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 lutego 2020 Kwintesencja gołąbków! A w kapuście włoskiej musi być wyjątkowo smaczna!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 lutego 2020 Rewelacja,przepyszna rolada,pomysł pierwsza klasa:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń