Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki naleśnikowe z szynką"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1521
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1272
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1362
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1152
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1521
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1272
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1362
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1152
Składniki
Rukolę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, wodę, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli wyjdzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki, a jeśli będzie za gęste – dodaj więcej mleka. Na końcu dodaj jeszcze kilka liści porwanej rukoli. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 15 min.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Aby naleśniki nie wystygły – te usmażone trzymaj w ciepłym piekarniku przykryte folią aluminiową.
Pomidory osącz z oleju, pokrój w drobną kostkę. Do miseczki włóż serek, dodaj pomidory, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdy naleśnik posmaruj serkiem, rozłóż plasterki szynki i pozostałą rukolę. Zwiń formując roladki. Pokrój ukośnie w plastry.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie