Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy naleśniki, głównie w wersji na słodko, jednak uwielbienie do tej potrawy może sprawić, że zapragniesz ich także na obiad lub kolację. Roladki poznańskie to bogaty farsz na bazie mięsa z kurczaka, pieczarek, sera, cebuli i pietruszki, owinięte w delikatne naleśniki i wrzucone na głęboki tłuszcz. Aby wykonanie dania było mniej czasochłonne możesz przygotować nadzienie i naleśniki (owiń je szczelnie folią) dzień wcześniej, a złożyć i zapanierować danie na chwilę przed podaniem.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 28
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mąkę i sól. W drugiej ubij jajka i dolej do nich mleko oraz rozpuszczone masło, po czym wymieszaj. Stopniowo dodawaj sypkie składniki i zmiksuj całość na gładkie, lejące ciasto. Przygotuj nieprzywierającą patelnię i smaż cienkie naleśniki. Dodatek masła do ciasto spowoduje, że nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykryj pokrywką, aby nie wyschły.
Pora na farsz. Na patelni rozgrzej masło lub olej, po czym wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmażaj. Po 2-3 minutach dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, a po chwili mięso z kurczaka pokrojone na małe fragmenty. Smaż, aby płyn z grzybów odparował, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem oraz drobno posiekaną pietruszką. Odstaw farsz na bok, aby trochę przestygł. Po czym dodaj pokruszony ser feta i starty na tarce cheddar. Wymieszaj.
Powstałym farszem smaruj naleśniki i zawijaj je jak krokiety. Możesz je od razu wrzucić na głęboki tłuszcz lub uprzednio zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Z powodzeniem roladki usmażą się także we frytownicy lub upieką w piekarniku. Roladki poznańskie podawaj na ciepło, w towarzystwie ulubionego dipu i surówki ze świeżych warzyw.