Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z królika w wybornym towarzystwie sosu śmietanowo-chrzanowego i zapiekanki ziemniaczanej.

Roladki z królika w wybornym towarzystwie sosu śmietanowo-chrzanowego  i zapiekanki ziemniaczanej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 380

Normatyw surowcowy na 6 porcji • Królik 1kg • Boczek wędzony 300g • Primerba knorr (zioła prowansalskie ) 5g • Kasza jaglana ¾ szklanki • Żurawina suszona 40g • Esencja bulionu knorr 15ml • Ziemniaki (duże) 6 szt. • Jajko 50g • Olej lniany 45ml • Marchewka 1 duża sztuka 60g • Pietruszka 1 duża sztuka 60g • Miód 50ml • Tymianek • Rukola • Rama Cremefine 200 ml • Chrzan tarty 10g • Mąka 10g • Gałka muszkatołowa do smaku • Sól do smaku Przygotowanie : Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce. Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy.

Składniki

5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :
    Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce.
    Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. .

  2. Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 stycznia 2018 fajnie by bylo jakbys pododawal-la zdjecia w produkcji, fajny poczatek smakera, glosuje na zachete

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń