Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Normatyw surowcowy na 6 porcji • Królik 1kg • Boczek wędzony 300g • Primerba knorr (zioła prowansalskie ) 5g • Kasza jaglana ¾ szklanki • Żurawina suszona 40g • Esencja bulionu knorr 15ml • Ziemniaki (duże) 6 szt. • Jajko 50g • Olej lniany 45ml • Marchewka 1 duża sztuka 60g • Pietruszka 1 duża sztuka 60g • Miód 50ml • Tymianek • Rukola • Rama Cremefine 200 ml • Chrzan tarty 10g • Mąka 10g • Gałka muszkatołowa do smaku • Sól do smaku Przygotowanie : Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce. Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy.
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1295
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 109
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 197
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1229
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1295
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 109
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 197
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1229
Składniki
Przygotowanie : Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce. Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. .
Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy