Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z kurczaka"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 508
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 508
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Składniki
Mięso umyj, osusz. Każdą pierś z kurczaka przekrój wzdłuż tak, aby otrzymać dwa cienkie plastry. Każdy przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Do miseczki wlej olej, dodaj miód, musztardę, ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Mięso zalej marynatą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Cukinię umyj, osusz. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie pasy. Skrop olejem, krótko opiecz na rozgrzanym grillu. Mięso osącz z marynaty. Na każdym kawałku rozłóż paski zgrillowanej cukinii oraz po plastrze szynki.
Zwiń, formując roladki i zepnij je wykałaczkami. Ułóż na tackach do grillowania. Piecz 20-25 min, od czasu do czasu przewracając i smarując z wierzchu pozostałą marynatą.
Do roladek można podać dip jogurtowo-miętowy. Do 1 szklanki listków świeżej mięty dodaj 1 łyżkę oliwy, zmiksuj blenderem. Dodaj 180 ml gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego, 1 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie