Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z kurczaka z żurawiną i ananasem

Roladki z kurczaka z żurawiną i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Roladki z kurczaka z żurawiną i ananasem"

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 150 g żurawiny
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/4 ananasa
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozbij delikatnie piersi kurczaka. Posól je i popieprz.

  2. Obierz ananasa i pokrój w nieduże, podłużne kawałki.

  3. Na każdej z piersi połóż plaster żółtego sera, szynki i kawałek ananasa. Zwiń w roladkę i zepnij szpikulcem lub specjalną długą wykałaczką.

  4. Na dużej patelni roztop masło i podsmaż na rumiano roladki.

  5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

  6. Na maśle, które zostało na patelni, podsmaż pokrojone w kostkę szalotki. Podlej je bulionem i białym winem.

  7. Podduś sos ok. 8 minut i dodaj śmietanę oraz żurawinę. Jeżeli będzie za rzadki, wsyp mąkę kukurydzianą. Zamieszaj.

  8. Dopraw wszystko do smaku pieprzem i solą.

  9. Podlej sosem roladki i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut.

  10. 10. Wyjmij wykałaczki, pokrój mięso na duże kawałki i podawaj z sosem i ryżem. Smacznego!

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń