Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rostbef w pieprzu"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 955
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3944
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19018
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 955
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3944
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19018
Składniki
ok. 4 godzin.
Mięso oprószyć ze wszystkich stron kolorowym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Pod koniec posypać solą. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piec przez 3 godziny i 30 minut.
W tym czasie ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka. Zalać bulionem i śmietaną. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Ser camembert pokroić na małe kawałeczki albo grubo zetrzeć. Ziemniaki przełożyć do czterech małych albo dwóch większych żaroodpornych foremek posmarowanych tłuszczem. Posypać serem. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju. Posypać solą i pieprzem.
Proszek na sos holenderski wymieszać z 200 ml zimnej wody. Zagotować. Dolać wino i ponownie zagotować. Po kawałeczku dodawać masło, cały czas mieszać sos. Mięso wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple. Do piekarnika rozgrzanego do 225°C wstawić ziemniaki. Zapiekać je 10-12 minut. Rostbef pokroić na porcje. Polać sosem holenderskim. Posypać kosteczkami pomidorów. Podawać z zapiekanymi ziemniakami. Udekorować sałatą i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco