Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 283

Idealne, pyszne danie, w sam raz na wigilijny wieczór.

Składniki

  • 1 kg ryby pangi
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 6 marchewek
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • kilka liści laurowych
  • 5–6 ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryba po grecku

Przygotowanie

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie wypłukać. Z porów usunąć zewnętrzne liście, a resztę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Cebule obrać. Pory pokroić w krążki, marchewki, seler i pietruszki pokroić w cieniutkie zapałki lub zetrzeć na tarce. Cebule przekroić na krzyż, następnie pokroić w piórka. Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli jest mrożona, rozmrozić.
    Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, smażyć je na średnim ogniu kilka minut. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszając, smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
    Rybę skropić sokiem z połówki cytryny, odstawić na około 20 minut. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażyć na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu wyjąć ją i ułożyć na półmisku, obłożyć ze wszystkich stron warzywami (wcześniej wyjąć listki laurowe). Można ją podawać na gorąco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń