Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z małymi pomidorkami

Ryż z małymi pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ryż z małymi pomidorkami"

Składniki

  • torebka ryżu
  • 2 duże marchewki
  • duże grono pomidorków koktajlowych
  • 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • garść listków szpinaku baby
  • opcjonalnie szalotka przyprawy
  • sól, pieprz, cukier
  • olej lub oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryż z małymi pomidorkami

Przygotowanie

  1. 2-3 porcje, ok. 35 min, cena: 3,20-3,60 zł.

  2. Ryż ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Osącz i trzymaj w cieple.

  3. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w średnią kostkę. Pietruszkę posiekaj.

  4. Pomidorki zdejmij z gałązki i usuń szypułki. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

  5. Paprykę, marchew, pomidorki, czosnek (oraz posiekaną szalotkę, jeśli ją zechcesz dodać) krótko podduś na oleju lub oliwie. Następnie połącz podduszone warzywa z ciepłym ryżem, dodaj listki szpinaku. Skrop oliwą. Dopraw sałatkę do smaku. Całość posyp listkami świeżej pietruszki.

  6. Ta sałatka jest pyszna na ciepło, ale... nic się nie stanie, gdy wystygnie! Będzie równie smaczna.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń