Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sadzone na bekonie pod piure"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem i wymieszaj z piure z dyni. Dodaj 1 łyżkę masła, cebulkę, jogurt roztrzepany z jednym jajkiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bekon podsmaż na oleju. Gdy się zrumieni, odłóż 1 plasterek, a na reszcie usmaż 4 jajka sadzone. Posyp je słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik.
Pomidorki potnij na ćwiartki. Naczynie do zapiekania wysmaruj resztą masła. Rozłóż jajka sadzone z bekonem. Przykryj warstwą piure. Posyp resztą bekonu bekonu. Wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj 15-20 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Wyjmij z piekarnika, posyp ziołami.
Idealne piure? To łatwe!
Co zrobić, by nasze zwykłe ziemniaki zamieniły się w rozpływające się w ustach piure? Ziemniaki włóż do zimnej wody. Po zagotowaniu posól je szczyptą soli. Do gotowania możesz dodać pęczek koperku czy natki selera lub listek laurowy. Po odcedzeniu odparuj je na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Pilnuj, by się nie przypaliły! Do odparowanych ziemniaków dodaj masło, kwaśną śmietanę lub mleko. Mleko wchłonie skrobię i piure będzie lekkostrawne. Dla urozmaicenia smaku i koloru możesz dodać do piure ugotowany zielony groszek lub upieczony czosnek. Aby piure było gładkie i aksamitne, wystarczy przetrzeć je przez plastikowe sitko.Źródło: Naj