Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sadzone na bekonie pod piure"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10396
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4250
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423537
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10396
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4250
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423537
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem i wymieszaj z piure z dyni. Dodaj 1 łyżkę masła, cebulkę, jogurt roztrzepany z jednym jajkiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bekon podsmaż na oleju. Gdy się zrumieni, odłóż 1 plasterek, a na reszcie usmaż 4 jajka sadzone. Posyp je słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik.
Pomidorki potnij na ćwiartki. Naczynie do zapiekania wysmaruj resztą masła. Rozłóż jajka sadzone z bekonem. Przykryj warstwą piure. Posyp resztą bekonu bekonu. Wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj 15-20 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Wyjmij z piekarnika, posyp ziołami.
Idealne piure? To łatwe!
Co zrobić, by nasze zwykłe ziemniaki zamieniły się w rozpływające się w ustach piure? Ziemniaki włóż do zimnej wody. Po zagotowaniu posól je szczyptą soli. Do gotowania możesz dodać pęczek koperku czy natki selera lub listek laurowy. Po odcedzeniu odparuj je na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Pilnuj, by się nie przypaliły! Do odparowanych ziemniaków dodaj masło, kwaśną śmietanę lub mleko. Mleko wchłonie skrobię i piure będzie lekkostrawne. Dla urozmaicenia smaku i koloru możesz dodać do piure ugotowany zielony groszek lub upieczony czosnek. Aby piure było gładkie i aksamitne, wystarczy przetrzeć je przez plastikowe sitko.Źródło: Naj