Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sadzone na bekonie pod piure"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1168
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1316
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4352
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1168
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1316
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4352
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem i wymieszaj z piure z dyni. Dodaj 1 łyżkę masła, cebulkę, jogurt roztrzepany z jednym jajkiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bekon podsmaż na oleju. Gdy się zrumieni, odłóż 1 plasterek, a na reszcie usmaż 4 jajka sadzone. Posyp je słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik.
Pomidorki potnij na ćwiartki. Naczynie do zapiekania wysmaruj resztą masła. Rozłóż jajka sadzone z bekonem. Przykryj warstwą piure. Posyp resztą bekonu bekonu. Wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj 15-20 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Wyjmij z piekarnika, posyp ziołami.
Idealne piure? To łatwe!
Co zrobić, by nasze zwykłe ziemniaki zamieniły się w rozpływające się w ustach piure? Ziemniaki włóż do zimnej wody. Po zagotowaniu posól je szczyptą soli. Do gotowania możesz dodać pęczek koperku czy natki selera lub listek laurowy. Po odcedzeniu odparuj je na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Pilnuj, by się nie przypaliły! Do odparowanych ziemniaków dodaj masło, kwaśną śmietanę lub mleko. Mleko wchłonie skrobię i piure będzie lekkostrawne. Dla urozmaicenia smaku i koloru możesz dodać do piure ugotowany zielony groszek lub upieczony czosnek. Aby piure było gładkie i aksamitne, wystarczy przetrzeć je przez plastikowe sitko.Źródło: Naj