Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka makaronowo-bakaliowa

Sałatka makaronowo-bakaliowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1431

Dodano:

Odsłon: 140

Doskonały makaron, który wraz z dodatkiem jabłek i orzechów tworzy niesamowitą sałatkę na słodko. Moim zdaniem wykorzystanie sezonowych polskich owoców, w tym przypadku jabłek nadaje tej potrawie wyjątkowości. Moja sałatka zbogacona jest również o orzechy włoskie, które od lat dodaje do tego typu dań. Orzech włoskich przez swój wyjątkowy charakter i smak nadje tej sałatce wyrazistości i chrupkości. Co tu dużo mówić sałatka makaronowo-bakaliowa to doskonałe danie na jesienne wieczory.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka makaronowo-bakaliowa

Przygotowanie

  1. 500 ml wody zagotowujemy. Lekko solimy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Studzimy. Jabłka myjemy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W małym garnku umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy. W ulubionym naczyniu układamy makaron i jabłka. Ozdabiamy orzechami włoskimi i śmietaną.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń