Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab faszerowany pieczarkami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 99
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 230
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 99
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 230
Składniki
Schab środkowy (koniecznie bez kości) umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Rozetrzyj razem z łyżeczką soli.
Mięso rozetnij tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij go bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa. Natrzyj roztartym z solą czosnkiem i posyp ziołami (igiełkami rozmarynu i otartym tymiankiem). Zroluj, a następnie przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie oczyść starannie pieczarki. Pokrój je w?plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Na?patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę, a po chwili pieczarki. Przesmaż, cały czas mieszając, na złoty kolor, a następnie przestudź.
Do chłodnej masy dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę i drobno starty ser (najlepiej parmezan). Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę. Włóż ją do siatki wędliniarskiej lub obwiąż starannie bawełnianą nicią. Przełóż do brytfanny. Wierzch obłóż gałązkami ziół, posyp pokrojonym w kostkę boczkiem. Piecz 60 min w 180 st., podlewając tworzącym się sosem.Źródło: Świat kobiety