Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy z kopytkami

Schabowy z kopytkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Schabowy z kopytkami"

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 25 dag warzyw pasteryzowanych (bez zalewy)
  • łyżka nasion gorczycy
  • szklanka wywaru
  • 4 gałązki tymianku
  • łyżka kaparów
  • łyżka ostrej musztardy
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • cukier – według upodobania Na kluski: 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • garść posiekanej pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowy z kopytkami

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść i lekko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż.

  2. W sosie wypieczonym z mięsa podsmaż nasiona gorczycy. Wlej bulion, dodaj listki tymianku, kapary i musztardę. Całość podgotuj.

  3. Następnie wrzuć warzywa pokrojone w kostkę. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj kotlety i podgrzej.

  4. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Mięso podawaj z wcześniej przygotowanymi kluskami (patrz poniżej).

  5. kroki do... przygotowania kopytek

  6. Mąkę przesiej do misy. Dodaj rozgniecione praską ziemniaki. Wbij jajko, wsyp trochę soli i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj garść posiekanej pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.

  7. Ciasto podziel na 3 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój pod skosem na kawałki. Kluski zroluj w ręku i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

  8. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowane kluski i przyrumień je z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń