Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schabowy z kopytkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Mięso oczyść i lekko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż.
W sosie wypieczonym z mięsa podsmaż nasiona gorczycy. Wlej bulion, dodaj listki tymianku, kapary i musztardę. Całość podgotuj.
Następnie wrzuć warzywa pokrojone w kostkę. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj kotlety i podgrzej.
W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Mięso podawaj z wcześniej przygotowanymi kluskami (patrz poniżej).
kroki do... przygotowania kopytek
Mąkę przesiej do misy. Dodaj rozgniecione praską ziemniaki. Wbij jajko, wsyp trochę soli i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj garść posiekanej pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 3 części. Z każdej uformuj wałek i pokrój pod skosem na kawałki. Kluski zroluj w ręku i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowane kluski i przyrumień je z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Źródło: Na żywo