Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kolorowe bardzo szybkie w wykonaniu:)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 220
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1039
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666496
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 220
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1039
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666496
Składniki
Płaty śledziowe zalewam zimna wodą i odstawiam na 2 godzinki, w tym czasie przygotowuje cebulkę. Cebulę obrać, pokroić w niezbyt drobną kostkę, na patelni rozgrzać cały olej i zeszklić cebulkę dorzucając do niej listki laurowe i ziele angielskie. Gdy cebulka będzie już przezroczysta dodajemy do niej 2-3 łyżki wody, ocet, miód i koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę do odparowania płynów (powinno być dość gęste), próbujemy, ma mieć wyraźny słodko-kwaśny smak. Odstawiamy do ostygnięcia.
Płaty śledziowe osączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko posypujemy pieprzem naturalnym. Kroimy na ok 1,5-2 cm kawałki i układamy w słoiku lub większym pojemniku warstwami na zmianę z przestudzoną cebulą.
Śledzie odstawiamy do lodówki, są gotowe do spożycia już po przygotowaniu, ale najlepiej smakują po 2-3 godz jak smaki się przegryzą. Może się wydawać, że cebulki jest dużo, ale jest ona tak doprawiona i przetworzona że smakuję nawet i bez śledzików:) Śledzie można trzymać w lodówce nawet do 5-7 dni (chociaż najczęściej znikają już po 2:)