Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczysty udziec z pieca z farszem ziołowym"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
ok. 90 minut
Zioła (tymianek, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi) opłukać, osuszyć, posiekać. Połowę ziół zmiksować w blenderze z łyżką oleju oraz 2 łyżkami wody. Pastę ziołową wymieszać z serkiem śmietankowym. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Udziec indyczy opłukać, osuszyć, posypać solą. Mięso rozłożyć na deseczce. Posmarować przygotowanym ziołowym farszem. Ostrożnie zrolować i obwiązać mocną bawełnianą nitką. Obsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 75 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki obrać, pokroić na kawałki. Warzywa gotować około 25 minut w posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki i marchewkę utrzeć z mlekiem i masłem na purée.
Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Serwować jako dodatek do pieczeni. Gotowe danie posypać resztą ziół.Źródło: Życie na gorąco