Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczysty udziec z pieca z farszem ziołowym"
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25699
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 88
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25699
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 88
Składniki
ok. 90 minut
Zioła (tymianek, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi) opłukać, osuszyć, posiekać. Połowę ziół zmiksować w blenderze z łyżką oleju oraz 2 łyżkami wody. Pastę ziołową wymieszać z serkiem śmietankowym. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Udziec indyczy opłukać, osuszyć, posypać solą. Mięso rozłożyć na deseczce. Posmarować przygotowanym ziołowym farszem. Ostrożnie zrolować i obwiązać mocną bawełnianą nitką. Obsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 75 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki obrać, pokroić na kawałki. Warzywa gotować około 25 minut w posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki i marchewkę utrzeć z mlekiem i masłem na purée.
Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Serwować jako dodatek do pieczeni. Gotowe danie posypać resztą ziół.Źródło: Życie na gorąco