Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 611

Bardzo smaczne danie dla całej rodziny. Dzieci też zakochają się w tym smaku.

Składniki

  • garść makaronu spaghetti
  • 500 g przecieru pomidorowego (może być z kartonika)
  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe)
  • 2 duże łyżki masła
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wstawić garnek z lekko osoloną wodą z łyżką oliwy. Po zagotowaniu wrzucić dużą garść makaronu. Gdy będzie miękki odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie przygotować mięso z sosem.

  2. Mięso podsmażyć w wysokim rondlu na łyżce masła. Przyprawić na patelni przyprawami do mięsa. Ściągnąć z ognia gdy z mięsa odparuje płyn.
    W drugim naczyniu obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki szklić na łyżce masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko lekko posolić, żeby szybciej zeszkliła się cebula. Dusić ok. 10 minut.
    Gdy mięso będzie gotowe dolać na patelnię przecier pomidorowy i pieczarki z cebulą. Dosolić, dodać bazylię i oregano. Wszystko dusić 10 minut.
    Udekorować wiórkami sera żółtego i natki lub świeżej bazylii.

    Sos smakuje również z dodatkiem dyni lub kabaczka. Można dodać do cebuli 2 ząbki czosnku, żeby sos był bardziej wyrazisty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń