Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Rybę spraw, tzn. oczyść z łusek, obetnij płetwy, usuń wnętrzności, oczy oraz skrzela. Starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz. Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw, by wystygły.
Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtko dodaj do wystudzonych warzyw. Wsyp tymianek, bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj ubite białko i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej sprawionego szczupaka.
Duży kawałek folii aluminiowej posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż gałązki natki i ułóż na nich rybę. Starannie zawiń i ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.
Piecz 20-30 min w temperaturze. 180° C. Upieczoną rybę wyjmij z folii i ułóż na półmisku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
<strong>: 70 min. Porcja: 310 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie