Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinak zapiekany w muszlach"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji 3,80 zł
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, myjemy, osuszamy i kroimy szpinak. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Szklimy połowę cebuli i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy aż nieco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę smażymy.
Przesmażony szpinak, ser, bułkę tartą wrzucamy do miksera. Dolewamy mleko. Dokładnie miksujemy. Muszle makaronowe napełniamy farszem.
Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Tak przygotowany sos pomidorowy miksujemy i przelewamy do żaroodpornego naczynia.
Układamy na nim muszle i zapiekamy przez ok. 20 minut w 180oC.Źródło: Rewia