Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinak zapiekany w muszlach

Szpinak zapiekany w muszlach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Szpinak zapiekany w muszlach"

Składniki

  • 300 g makaronu duże muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g szpinaku
  • 200 g mielonego białego sera
  • 100 ml mleka
  • 60 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szpinak zapiekany w muszlach

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji 3,80 zł

  2. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.

  3. W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, myjemy, osuszamy i kroimy szpinak. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Szklimy połowę cebuli i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy aż nieco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę smażymy.

  4. Przesmażony szpinak, ser, bułkę tartą wrzucamy do miksera. Dolewamy mleko. Dokładnie miksujemy. Muszle makaronowe napełniamy farszem.

  5. Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Tak przygotowany sos pomidorowy miksujemy i przelewamy do żaroodpornego naczynia.

  6. Układamy na nim muszle i zapiekamy przez ok. 20 minut w 180oC.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń