Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowa lazania"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1182
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1182
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Składniki
75 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 3,60 zł • Przepis na 6 porcji.
Filet kroję w drobną kostkę, oprószam solą i pieprzem, podsmażam na klarowanym maśle. Cebule, czosnek siekam, podsmażam. Dodaję rozmrożony szpinak, smażę 10 min. Dodaję pokruszoną fetę i mięso. Mieszam, doprawiam.
Płaty lazanii gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z 3 łyżkami oleju.
Robię sos: masło rozpuszczam na patelni, mieszając, dodaję mąkę, potem mleko. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję żółtko wymieszane ze śmietaną, gałkę, sól i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układam warstwami: płaty lazanii i masę szpinakową. Na wierzchu wykładam sos, posypuję startym żółtym serem. Zapiekam w temp. 180°C ok. 20 min.
Aromatyczna lazania przełożona szpinakiem, doprawiona czosnkiem. Krystyna Kołodziejska z KomorowaŹródło: Kobieta i życie