Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 66
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 66
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Rozmroź szpinak. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Zagłębienia w foremce do muffinek (na 12 sztuk) wyłóż papierowymi papilotkami.
Rozmrożony szpinak przełóż na patelnię, duś na małym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu. Liście pokrój grubo i odłóż, żeby dobrze ostygły. Boczek pokrój w drobną kos teczkę, wysmaż go na lekko chrupiąco na suchej patelni, ostudź.
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, wlej olej. Wszystkie krótko zmiksuj (tylko do czasu, aż się połączą). Ser feta pokrój w kosteczkę albo pokrusz. Dodaj do ciasta razem ze szpinakiem, boczkiem i orzeszkami (możesz zastąpić je pestkami słonecznika). Wszystko przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij zagłębienia w formie na muffinki (do 2/3 wysokości). Wstaw do piekarnika, piecz ok. 25 min (jeśli wbity w ciasto patyczek będzie nim oklejony i mokry, piecz muffinki jeszcze kilka minut). Babeczki ostudź na kratce kuchennej.Źródło: Tina