Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe risotto z jajkiem"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 191
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 307
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 191
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 307
Składniki
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, podsmaż.
Dodaj opłukany na sicie i osączony ryż oraz rozdrobniony czosnek. Chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. W tym czasie szpinak opłucz, podduś na łyżce masła. Wymieszaj z ryżem i białym serem.
Cztery formy do zapiekania posmaruj masłem. Risotto dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do foremek. Na wierzchu umieść surowe jajka. Zapiekaj w temp. 180 st., aż jajka się zetną.
Czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety