Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tagliatelle z szyjkami rakowymi i łososiem"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 87
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 77
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 87
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 77
Składniki
Na głęboki, mocno rozgrzany olej wrzuć pokrojonego w słupki pora i smaż ok. minuty, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z patelni.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w kos tkę szalotkę z czosnkiem. Po chwili wrzuć rozmrożone i odciśnięte szyjki rakowe. Zalej całość winem. Poczekaj, aż się lekko zredukuje, po czym dołóż śmietankę i dopraw sos solą z pieprzem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów. Dokładnie wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Rukolę zalej wrzątkiem. Po chwili odlej, dodaj łyżkę tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Dolej oliwę i całość zmiksuj blenderem.
Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp delikatnie solą oraz pieprzem i włóż na rozgrzany olej najpierw skórką do góry. Po ok. 2 minutach przełóż rybę na drugą stronę i dosmaż tak, by skórka była chrupiąca.
Tagliatelle Barilla ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przełóż makaron na patelnię z sosem rakowym i wymieszaj.
Rozłóż na talerze makaron wymieszany z sosem z szyjek rakowych.
Umieść na nim usmażonego łososia i posyp chrustem z pora. Udekoruj pesto z rukoli.Źródło: Kurier TV