Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta cytrynowa"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 60
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 60
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę (by dociążyła ciasto). Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier wraz z fasolą i piecz jeszcze ok. 10 min.
Cytryny wyszoruj szczoteczką i sparz wrzącą wodą. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Wszystko przełóż do szklanej miski, dodaj cukier oraz jajka, zmiksuj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i postaw na nim miskę (dno miski nie powinno stykać się z wodą). Całość podgrzewaj (10-15 min) mieszając trzepaczką aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
Do miski włóż białka, zmiksuj na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dosypuj cukier. Miksuj tak długo, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca.
Na przestudzony spód wyłóż krem cytrynowy oraz pianę z białek. Piecz 15-20 min w temp. 170°C. Gdy wystygnie wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie