Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta łososiowa ze szparagami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
ok. 60 minut
Ser grubo zetrzeć. Mąkę wymieszać z połową sera i 1/2 łyżeczki soli. Szybko zagnieść z pokrojonym w kawałki masłem i 1 jajkiem. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szparagom odciąć zdrewniałe końce, obrać do 1/3 wysokości, pokroić na duże kawałki. Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Chili drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i resztą sera. Doprawić chili, solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkować.
Spód i brzegi wyłożonej pergaminem blachy wylepić ciastem. Rozłożyć szparagi i kawałki ryby. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.
Pecorino – pochodzący z Włoch podpuszczkowy ser z owczego mleka (pecora to po włosku owca), twardy, dojrzewający, lekko pikantny. Doskonały do zapiekania.Źródło: Życie na gorąco