Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta na twarogowym spodzie"
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 59
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 38
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 54
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 59
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 38
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 54
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki for- my. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
Marchewki obierz i umyj. Cukinię opłucz, osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski. Szynkę pokrój w kostkę. Plastry marchewki obgotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 5 min). Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry cukinii (po ok. 2 min z każdej strony). Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz natkę pietruszki. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.
Na spodzie ułóż połowę marchewki, zalej 1/4 masy śmietanowej. Na to wyłóż połowę cukinii i 1 masy. Ponownie marchewkę, masę śmietanową, cukinię oraz pozostałą masę śmietanową. Wierzch posyp szynką i startym serem. Piecz 25 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie