Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta na twarogowym spodzie

Tarta na twarogowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Tarta na twarogowym spodzie"

Składniki

  • na 1 i 1 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag zmielonego sera białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczki soli. Na 40 dag marchewki
  • 40 dag cukinii
  • 8 dag szynki
  • 1 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 6 jajek
  • 8 dag startego sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta na twarogowym spodzie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki for- my. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.

  2. Marchewki obierz i umyj. Cukinię opłucz, osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski. Szynkę pokrój w kostkę. Plastry marchewki obgotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 5 min). Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry cukinii (po ok. 2 min z każdej strony). Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz natkę pietruszki. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.

  3. Na spodzie ułóż połowę marchewki, zalej 1/4 masy śmietanowej. Na to wyłóż połowę cukinii i 1 masy. Ponownie marchewkę, masę śmietanową, cukinię oraz pozostałą masę śmietanową. Wierzch posyp szynką i startym serem. Piecz 25 min w temp. 180°C.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 410 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń