Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki z kurkami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
Składniki
Do mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w dro bną kostkę. Kurki oczyść i dokładnie umyj. Małe zostaw w całości, większe przekrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby, duś ok. 10 min aż kurki puszczą sok.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. W miseczce rozmąć jajko. Dodaj śmietankę, starty ser oraz posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Foremki posmaruj pozostałym masłem i wylep je ciastem. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp suchą fasolę.
Piecz 12-15 min w temp. 200°C. Gdy już lekko przestygną, wlej masę śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż kurki. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie