Do góry

Dania główne Przepis na:

Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi

Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 602

Lekkie, pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej.

Składniki

  • opakowanie tofu
  • mała cebula
  • niewielka ilość kiełków bambusa
  • orzeszki ziemne (garść)
  • zielona i żółta papryka
  • kilka pieczarek
  • kukurydza (1/4 puszki)
  • zielony groszek (1/4 puszki)
  • średnia marchewka
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • imbir (korzeń)
  • pieprz (w młynku)
  • sól
  • łyżeczka miodu
  • vegeta
  • torebka ryżu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tofu z warzywami, ryżem i orzeszkami ziemnymi

Przygotowanie

  1. Rozpakowujemy tofu i kroimy go w grubą kostkę.

  2. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy pokrojone kawałki tofu, smażymy aż będą miały złoty kolor.

  3. Myjemy warzywa cebulę, paprykę, marchewkę i pieczarki(obieramy ze skóry) kroimy je w cienkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

  4. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

  5. Do warzyw dodajemy kolejno kiełki bambusa, kukurydzę, groszek i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

  6. W między czasie trzemy na tarce małą ilość imbiru.

  7. Do warzyw dodajemy imbir, orzeszki ziemne i tofu.

  8. Odcedzamy ugotowany ryż.

  9. Warzywa doprawiamy do smaku dodając dwie łyżeczki aromatycznego sosu sojowego, łyżeczkę miodu, vegetę, sól i pieprz.

  10. Warzywa podajemy z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń