Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka faszerowane"
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 254
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 748
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21914
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 254
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 748
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21914
Składniki
Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
Pokrzywy dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Osącz. Do mielonego mięsa dodaj pokrzywy, cebulę, czosnek, bułkę, rozmącone jajko i pokrojoną natkę pietruszki. Masę wyrabiaj kilka minut. Brokuł ugotuj. Odcedź na sitku, wystudź.
Skórę udek napełnij farszem mięsnym, dodaj różyczki brokuła. Zszyj grubą nitką tak, by farsz nie wypadał. Smaż na na oleju około 45 minut, podlewając zimną wodą.
CZAS: około 1,5 godz.
<strong>Przepis naszej czytelniczki, pani Magdaleny Kaczmarek</strong>Źródło: Dobry Tydzień