Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka faszerowane"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29966
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9664
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2153
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4147
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29966
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9664
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2153
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4147
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 858
Składniki
Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
Pokrzywy dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Osącz. Do mielonego mięsa dodaj pokrzywy, cebulę, czosnek, bułkę, rozmącone jajko i pokrojoną natkę pietruszki. Masę wyrabiaj kilka minut. Brokuł ugotuj. Odcedź na sitku, wystudź.
Skórę udek napełnij farszem mięsnym, dodaj różyczki brokuła. Zszyj grubą nitką tak, by farsz nie wypadał. Smaż na na oleju około 45 minut, podlewając zimną wodą.
CZAS: około 1,5 godz.
<strong>Przepis naszej czytelniczki, pani Magdaleny Kaczmarek</strong>Źródło: Dobry Tydzień