Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w sosie miodowo-piwnym

Udka kurczaka w sosie miodowo-piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Udka kurczaka w sosie miodowo-piwnym"

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 cebule. Marynata: 1/2 szklanki piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju + do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz. Do zagęszczenia: mąka
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pałki myję, cebule kroję w piórka. Robię marynatę: do piwa dodaję miód, olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i resztę przy- praw. Pałki z cebulą zalewam marynatą. Wstawiam na min. 3-4 godz. do lodówki.

  2. Obsmażam pałki na oleju i razem z cebulą wkładam do brytfanki. Polewam pozostałymi marynatą i tłuszczem ze smażenia. Piekę pod przykryciem 30 min w temp. 180°C i jeszcze 30 min bez przykrycia. Pałki wyjmuję, sos z pieczenia zagęszczam wodą (5 łyżek) z mąką (łyżeczka). Polewam nim pałki.

  3. Udka są tym lepsze, im dłużej leżą w marynacie. Anna Mochocka ze Smykowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń