Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w szpinaku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15877
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15877
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Składniki
Czas 80 min; porcja – 560 kcal, cena 4,40 zł.
Udka oczyść, ostrym nożem usuń górną kość. Obrany czosnek i umytą czerwoną paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj opłukany i odcedzony szpinak. Duś chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.
Na drugiej patelni roztop połowę masła. Wlej roztrzepane jajka z solą i pieprzem, usmaż jajecznicę. Tosty pozbaw skórek, pokrój w kostkę. Zalej w misce śmietaną. Dodaj szpinak i jajecznice, delikatnie przemieszaj, dopraw imbirem.
Przygotowaną masą nafaszeruj udka. Włóż do brytfanny, posyp łyżką otartego tymianku, solą i pieprzem. Obłóż resztą masła. Skrop sokiem ze sparzonej cytryny, podlej winem. Piecz do miękkości (45-60 min) w temp. 180 st. Polewaj powstającym sosem.Źródło: Świat kobiety