Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie pęczotto z młodą kapustą i ciecierzycą

Wegańskie pęczotto z młodą kapustą i ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 3630

Pół swojego życia słysząc słowo "wegańskie, wegetariańskie" dostawałam dreszczy. Nie mogłam pojąć jak można zjeść pożywny posiłek bez mięsa. Sama zielenina? Przecież tym się nie najem. Do zmiany zdania na temat wegańskiego jedzenia pomogły mi tak naprawdę podróże.

Składniki

  • kasza pęczak- trzy woreczki
  • jedna mała główka, młodej kapusty
  • ciecierzyca z puszki- ok 200g
  • włoszczyzna- osobiście używam mrożonej, krojonej w słupki- dwie garście
  • cebula- 1 sztuka
  • czosnek- dwa ząbki
  • bulion warzywny ok. 750 ml
  • papryka czerwona słodka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
  • koperek- 1 pęczek
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę

  2. na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek. Przesmażamy na złoty kolor, dorzucamy włoszczyznę (jeżeli mamy świeżą, polecam zetrzeć drobno na tarce) zalewamy bulionem

  3. gdy bulion zacznie wrzeć wrzucamy luzem kaszę (bez woreczków) przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień, od czasu do czasu mieszamy

  4. między czasie kroimy w grubsze paski kapustę i koperek, dorzucamy do kaszy cały czas dusząc składniki

  5. po ok. 15 min sprawdzamy czy kasza jest już miękka i wchłonęła cały bulion, dorzucamy ciecierzycę, przyprawiamy do smaku, solą pieprzem, papryką czerwoną i kilkoma kroplami soku z cytryny.



    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 kwietnia Wegetariańskie i wegańskie dania są pełnowartościowe i pożywne,wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki:)Twoje danie jest pyszne i bardzo zdrowe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń