Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz a końca nie będzi

Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz a końca nie będzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 2760

ZAWSZE ROBIĘ TO NA WIELKANOC I ZAWSZE W MGNIENIU OKA ZNIKA.JEŚLI CHCESZ ZABŁYSNĄĆ POLECAM!!!!

Składniki

  • pierś z kurczaka, 3 pojedyńcze
  • jajka, 4 szt
  • śmietana do zup, 20dkg
  • sól, do smaku
  • pieprz, nie za dużo
  • ugotowane jajko lub brokuł, 6szt/ 1 szt
  • Bulionetka, 1/2 szt
  • żelatyna, na oko
  • chrzan, słoiczek
  • jogurt, 1 szt
  • majonez, 2/3/4 łyżki
  • cukier , pieprz, sól, na oko do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wielkanocny pasztet z kurczaka na parze z sosem chrzanowym pycha!!!Zrób raz a końca nie będzi

Przygotowanie

  1. Piersi oczyszczamy myjemy i mielimy (ja robię to w robocie Kasia). Jak już są zmielone dodajemy jajka śmietanę oraz przyprawy -mieszamy. Warto spróbować ja na oko daję. pieprzu nie za dużo żeby mięsko było białe.

  2. Potrzebujemy brytfanki(jednorazowe ) te średnie smarujemy olejem ale tylko aby były nasmarowane np. ręcznikiem papierowym. wlewamy do połowy masę z piersi z kurczaka na jedną brytfankę daję 3 jajka( lub sparzony brokuł tak kilka różyczek) tak rozmieszczamy aby nie było jedno koło drugiego. zalewamy do końca.

  3. Piekarnik nastawiamy na 180st. Następnie biorę blaszkę do ciasta wlewam tak na 3/4 cm wody i wkładam brytfanki . górę przykrywam pergaminem i piekę tak 35/40 min . Pod koniec ściągam pergamin.

  4. Jak mięsko będzie przygotowane i wystudzone rozrabiam galaretkę. A więc zagotowuje 0,5 l wody i dodaję bulionówkę knorra lub zwykła w kostkach(2 szt) jak już rozmieszam i zacznie stygnąć dodaję żelatynę( zawsze na oko) i jak już stężeję oblewam nią pieczeń w pewnym momencie obracam ja i robię tak aby z każdej str była galaretka.

  5. Na koniec robię sosik chrzanowy. Jogurt naturalny, majonez, chrzan i przyprawy mieszam.

  6. Ostatni etap jak już pieczeń gotowa kroję na plastry 1,5 cm i obok stawiam sosik . Nie ma bata wszystko schodzi. PYCHOTA!!!!

  7. PODANE SKŁADNIKI SĄ NA 2 ŚREDNIE BRYTFANKI

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 12 maja 2012 Zrobiłam i rzeczywiście jest super! Wprawdzie teraz nie Wielkanoc, ale można go robić często, bo jest przy okazji dietetyczny i można go jeść na diecie. śmietanę użyłam 12% i pomieszałam ze zsiadłym mlekiem.Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń