Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintny blok w cieście"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 30
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 202
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 30
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 202
Składniki
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż umyte, pokrojone mięsa i oczyszczone wątróbki. Dodaj cebulę i jabłko. Wino wymieszaj z oliwą, przyprawami i konfiturą. Zalej mięsa, przykryj. Piecz 60 min w 200 st.
Wyjmij liście laurowe, resztę składników dobrze ostudź, a następnie trzykrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp 2–3 łyżki bułki tartej i wymieszaj.
Masę pasztetową przypraw na pikantnie solą, czarnym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Dobrze wyrób ją rękoma, by dostało się do niej jak najwięcej powietrza. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i wylep 2/3 ciasta.
Do formy przełóż przygotowaną masę mięsną. Przykryj pozostałym ciastem (wcześniej wytnij w płacie 2–3 dziurki). Jeśli zostały skrawki cias ta, wytnij z nich ozdoby i przyklej je na wierzchu. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w 180 st.Źródło: Tina