Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble. Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary).
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Myjemy kurczaka w soku z cytryny i smarujemy solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól. Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.
Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę).
Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".
Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy.
Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki.
Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu. Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino! Smacznego!