Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble. Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary).
Myjemy kurczaka w soku z cytryny i smarujemy solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól. Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.
Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę).
Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".
Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy.
Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki.
Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu.
Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino!
Smacznego!
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4430
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 168
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 187
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 177
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4430
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 168
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 187
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 177
Składniki
Myjemy kurczaka w soku z cytryny i smarujemy solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól. Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.
Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę).
Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".
Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy.
Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki.
Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu. Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino! Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z kapusty i pieczarek
Dania główne
Kurczak w orzechowej panierce
Dania główne
Dorsz na parze
Dania główne
Forszmak lubelski z kaszą gryczaną
Kotlety z kapusty i pieczarek
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 145
Kurczak w orzechowej panierce
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 177