Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-08-2014
Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, najlepiej ziołowej. Podsmażyć mięso, dodać pomidory, dodać zioła i resztę składników. Osobno w rondelku przygotować sos. Układać warstwami i zapiekać.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 703
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 581
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3431
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 910
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 703
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 581
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3431
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 910
Składniki
Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki pszennej 250 ml mleka
W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.