Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinii z podwójna ziołową nutą

Przepis dnia 2014-08-19
Zapiekanka z cukinii z podwójna ziołową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 1624

Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, najlepiej ziołowej. Podsmażyć mięso, dodać pomidory, dodać zioła i resztę składników. Osobno w rondelku przygotować sos. Układać warstwami i zapiekać.

Składniki

  • cukinia zielona 1kg
  • Oliwa z oliwek ziołowa 100 ml
  • cebula 1 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • bazylia 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • tarty żółty ser lub mozarella 50g
  • wino białe 2/3 szklanka
  • Sól
  • Pieprz
  • mięso mielone
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • Mleko 1 szklanka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.

  2. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.

    Sos beszamelowy:
    łyżka masła
    łyżka mąki pszennej
    250 ml mleka

  3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maruna 24 sierpnia 2014 dodaj 5, 6 pomidorów, ja używam tylko tunezyjskiej oliwy, kupiłam na allegro i powiem, że super, jakościowo,pachnąca, złota, nie jest droga i mam pewność, że nie jest to mieszanka oleju z oliwą, tylko czyta oliwa

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KatarzynaK 18 sierpnia 2014 Witam.
Bardzo podoba mi się ten przepis ale mam dwa pytania. Czy oliwa musi być jakaś konkretna i czy mięso mielone musi być wieprzowo-wołowe czy może być drobiowe ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapalka222 18 sierpnia 2014 zrobiłam , nie ma przy niej dużo pracy i jest naprawdę dobra

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 14 sierpnia 2014 Uwielbiam taką zapiekankę z cukinią:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń