Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańska wersja niemieckiej zapiekanki z jarmużem - pięknym i smacznym warzywem, które w smaku można określić jak coś pomiędzy kapustą a rzodkiewką, ale też nie do końca. Po prostu smak ma własny i niepowtarzalny. Smacznego :)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać masło i wymieszać, następnie dodać pół opakowania sera pokrojonego w kostkę i ponownie ubić tłuczkiem (wtedy masa będzie gładsza). Dosypać posiekany koperek oraz pieprz, sól i czosnek - do smaku wg uznania.
Jarmuż umyć, obrać z twardych części - zostawić "falbanki". Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, blanszować około 1,5 minuty, przelać zimną wodą, odcedzić i posiekać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Połowę masy ziemniaczanej położyć równomiernie na dnie naczynia, na to wysypać jarmuż i przykryć równomiernie pozostałą masą z sera i ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.