Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańska wersja niemieckiej zapiekanki z jarmużem - pięknym i smacznym warzywem, które w smaku można określić jak coś pomiędzy kapustą a rzodkiewką, ale też nie do końca. Po prostu smak ma własny i niepowtarzalny. Smacznego :)
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 14
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 134
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 146
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 257
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 14
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 134
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 146
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 257
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać masło i wymieszać, następnie dodać pół opakowania sera pokrojonego w kostkę i ponownie ubić tłuczkiem (wtedy masa będzie gładsza). Dosypać posiekany koperek oraz pieprz, sól i czosnek - do smaku wg uznania.
Jarmuż umyć, obrać z twardych części - zostawić "falbanki". Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, blanszować około 1,5 minuty, przelać zimną wodą, odcedzić i posiekać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Połowę masy ziemniaczanej położyć równomiernie na dnie naczynia, na to wysypać jarmuż i przykryć równomiernie pozostałą masą z sera i ziemniaków.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.