Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis, wyśmienity efekt.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7313
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2776
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20314
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7313
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2776
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20314
Składniki
Grzyby pokroić w grube plasterki, pomidory i cebulę w kostkę. Boczek pokrojony w paseczki uprażyć na patelni bez tłuszczu, następnie zdjąć a w pozostałym tłuszczu smażyć grzyby ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać cebulę, pomidory i przecier pomidorowy. Wlać wino i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek.
Zmieszać łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu i łyżeczkę papryki. Przygotowana mieszanką natrzeć piersi z kurczaka. Mięso i przygotowany sos umieścić w formie do zapiekania. Zapiekać w 200 st. C przez 40 minut. Piersi można uprzednio zgrillować na patelni.
Masło roztopić, dodać ser i bułkę tartą. 20 minut przed końcem pieczenia nałożyć na zapiekankę. Podawać posypaną szczypiorkiem.