Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana w boczku"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 476
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 476
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Ziemniaki obierz,opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Tymianek opłucz, posiekaj. Fasolkę oczyść, umyj, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dolej ok. 200 ml wody. Dodaj tymianek i fasolkę. Duś 5 minut. Dopraw solą. Gruszki obierz, oczyść, potnij na cząstki. Dodaj do fasolki. Duś jeszcze 5 minut.
Ziemniaki odcedź, jeszcze ciepłe utrzyj z masłem oraz mlekiem. Przypraw solą oraz gałką. Formę wyłóż plasterkami boczku, tak by wystawały poza brzeg naczynia. Na spodzie rozsmaruj piure ziemniaczane. Na to wyłóż fasolkę z gruszkami.
Przykryj wystającym boczkiem. Piecz 30-40 minut w temp. 200 st. Przed podaniem danie udekoruj np. posiekaną natką.
ok. 90 min, 1 porcja zawiera ok. 540 kcal. Ok. 2 zł za porcjęŹródło: Tina