Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana w boczku"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 846
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1608
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14286
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 846
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1608
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14286
Składniki
Ziemniaki obierz,opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Tymianek opłucz, posiekaj. Fasolkę oczyść, umyj, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dolej ok. 200 ml wody. Dodaj tymianek i fasolkę. Duś 5 minut. Dopraw solą. Gruszki obierz, oczyść, potnij na cząstki. Dodaj do fasolki. Duś jeszcze 5 minut.
Ziemniaki odcedź, jeszcze ciepłe utrzyj z masłem oraz mlekiem. Przypraw solą oraz gałką. Formę wyłóż plasterkami boczku, tak by wystawały poza brzeg naczynia. Na spodzie rozsmaruj piure ziemniaczane. Na to wyłóż fasolkę z gruszkami.
Przykryj wystającym boczkiem. Piecz 30-40 minut w temp. 200 st. Przed podaniem danie udekoruj np. posiekaną natką.
ok. 90 min, 1 porcja zawiera ok. 540 kcal. Ok. 2 zł za porcjęŹródło: Tina