Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka pomarańczowe"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Żeberka oczyść i podziel. Cebulę, czosnek oraz tymianek drobno posiekaj. Obrane pomarańcze pokrój w półplasterki i pozbaw błonek oraz pestek.
W wysokim garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem pomarańczowy, ostry keczup i tymianek. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.
Żeberka przesmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem. Zanurz w marynacie i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Następnie ułóż je w brytfance, poprzetykaj plastrami pomarańczy, przykryj i wstaw na półtorej godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.Źródło: Telemax